Slasher Girls and Monster Boys: ijzingwekkend goed

Gepubliceerd in Boeken door
Slasher girls and monster boys cover

De kerstperiode is voorbij en iedereen is, na veel lekker eten, drinken en uitbundig feesten, tegenstribbelend terug in het normale leven gedwongen. Onder de weelderig versierde kerstbomen lagen wellicht pakjes voor jong en oud met daarin wat lichaamscrème, een heerlijk parfum of misschien een tof feel good-boek. Ook ik mocht onder de stekelige takken duiken om een paar mooi ingepakte verassingen te ontdekken. Enkel was mijn cadeau een tikkeltje meer bloederig en een heel pak griezeliger. Ik kreeg het boek Slasher Girls and Monster Boys van April Genevieve Tucholke cadeau.

De laatste tijd ben ik enorm into het Young Adult-genre en terwijl ik Goodreads aan het afschuimen was naar een leuk boek, ontdekte ik het verzamelalbum van Tucholke. Even later prijkte het boek op mijn verlanglijstje op bol.com, waar mijn moeder het gevonden en besteld heeft. (Of ik bedoel de kerstman. De kerstman heeft het daar wellicht gevonden.)

Als fan van Creepypasta en Reddit Nosleep kon ik me die avond niet erg lang bedwingen en had ik de hardcover al snel in mijn handen. Voor ik het wist werd ik helemaal in het verhaal gezogen en kon ik niet stoppen met lezen. En hetzelfde gold eigenlijk voor elk van de veertien verhalen in het boek. Het was alsof een selectie van de betere YA-auteurs was samengekomen om me collectief de stuipen op het lijf te jagen. Alsof dit boek speciaal geschreven was om mij te plezieren. En het meest geweldige aan dit boek? Elk verhaal is gebaseerd op muziek of films uit de negentiende en twintigste eeuw. En terwijl je aan het lezen bent, vang je kleine hints op zodat je kan raden waarop dat verhaal gebaseerd is. Heel leuk!

Terwijl ik echt van ieder verhaal in deze bundel enorm genoten heb, kan ik toch met zekerheid zeggen dat twee verhalen mijn absolute favorieten zijn. ‘In the forest dark and deep’, geschreven door Carrie Ryan, is een luguber en redelijk bloederig verhaal over een klein meisje met een wilde fantasie en eindeloze verbeelding. Tijdens haar dagelijkse speelpartijtjes vindt ze in het bos een open plek met een tafel, waar ze tea parties besluit te houden. Gezellig, toch? En al helemaal heel schattig wanneer een groot wit konijn op haar feestje arriveert. Of alleszins een man verkleed als wit konijn. En hij kijkt eerder toe van tussen de bosjes dan haar te vergezellen. Akelig gaat het verhaal verder met scènes uit het verleden, wanneer ze zeventien is, en scènes van toen ze zeven jaar oud was. Het leest als een griezelverhaal op Reddit Nosleep en is een pageturner vanjewelste. Heerlijk, heerlijk.

In the forest dark and deep

Mijn tweede favoriet is het verhaal ‘Sleepless‘ van Jay Kristoff. Zonder het geweldige einde te verpesten, kan ik zeggen dat dit verhaal de meest sublieme twists van heel het boek bevat. Het begint met een jonge knaap die achter zijn computer zit te chatten met een – volgens hem – geweldig knap en lief meisje. Hij is verliefd op haar. Terwijl zijn moeder zijn chatsessies continu onderbreekt, bouwt hij met haar een heuse internetrelatie op. Alles verandert wanneer zij voorstelt om af te spreken.

sleepless

 

Achteraf gezien was het misschien niet zo’n goed idee dit boek te beginnen lezen tijdens de blokperiode. Ik kon niet stoppen met lezen en, wanneer ik niet aan het lezen was, bleef ik denken aan de pagina’s waar mijn bladwijzer op dat moment tussen zat. Hoe zou het verder gaan? Wat zou er gebeuren met de hoofdpersonages? Uiteindelijk besloot ik om extra vroeg op te staan zodat ik minstens één verhaal kon lezen en toch nog voldoende tijd had om te studeren. En wat ook wat zegt over mijn liefde voor dit boek: ik heb het uitgelezen op één week. En als trage lezer, zegt dat écht heel veel. En nu, een week later, heb ik nog steeds spijt dat het boek niet tien keer dikker is.

“There was only one thing Cassidy Evans knew for sure: It had been a marvelous tea party.”
– In the forest dark and deep


 

Heb jij dit boek gelezen of ben je dat nog van plan? Laat me in de reacties weten wat jouw favoriete verhaal is, ik ben benieuwd! 

6 januari 2016
/
Vorig artikel Volgend artikel

Laat iets achter

Lees meer: